Majoritatea companiilor care realizează tranzacții cu parteneri din afara țării au nevoie de un sistem ERP care să gestioneze cu ușurință operațiunile valutare. Business Central vine în întâmpinarea nevoilor acestor companii printr-o serie de funcționalități privind operațiunile cu valute, funcționalități care acoperă atât cerințele legale legate de calcul diferențelor de curs valutar, cât și nevoile managementului legate de raportarea în valută.
Întrucât subiectul este destul de vast, în acest articol vom explica cum se realizează parametrizarea valutelor în Business Central, urmând ca în alte articole să explicăm cum se realizează operarea și raportarea în valută.
Definirea valutelor
În Dynamics Business Central se poate defini un număr nelimitat de valute. Definirea acestora se realizează în pagina ”Valute”, pagină ce poate fi accesată cel mai ușor folosind funcția de căutare:
În această pagină, se introduc codurile de valută (EUR USD etc) și conturile contabile asociate diferențelor de curs valutar:
De remarcat faptul că în Business Central se face distincție între diferențele de curs valutar care apar la aplicarea unor documente – de exemplu o plată la o factură, și diferențele de curs valutar care apar ca urmare a reevaluării periodice a activelor și datoriilor exprimate în valută. De aceea, există conturi distincte pentru a reflecta această diferență.
Pentru diferențele de curs valutar rezultate din aplicarea documentelor se folosesc conturile de câștiguri/pierderi realizate, iar pentru cele din reevaluare conturile de câștiguri/pierdere nerealizate. Chiar dacă contabilitatea românească nu face această distincție, realizat versus nerealizat, recomandarea noastră este să folosiți conturi contabile analitice diferite pentru conturile 665 și 765.
Definirea monedei locale
Moneda locală în care lucrăm, în cazul de față RON, nu este considerată o valută, iar codul ei se definește în pagina ”Parametrizare contabilitate”, locul unde se fac setările generale ale modulului de ”Management Financiar”:
Cursurile de schimb valutar
Cursurile de schimb valutar se introduse zilnic fie manual, fie automat, în tabela de cursuri de schimb valutar. În fapt, introducerea manuală a cursurilor de schimb are mai degrabă un caracter excepțional, de obicei se parametrizează o procedură de import a cursurilor de schimb de referință oferite de către BNR.
La înregistrarea operațiunilor valutare, atunci când se introduce data de înregistrare a documentului, se va prelua cursul de schimb din această tabelă, acesta putând fi însă și editat la nivel de tranzacție.
Definirea valutelor pe clienți, furnizori, conturi bancare, proiecte etc.
Asignarea valutei pentru entitățile menționate mai sus se face din fișa fiecărei entități. În imaginea de mai jos vedeți o fișă de client căruia i s-a definit valuta EUR.
Această valută va veni ca implicită la înregistrarea tranzacțiilor cu clientul – emitere de facturi, plăți etc. Asta însă nu împiedică lucrul pe același client cu mai multe valute, dar dacă valuta cu care se lucrează nu este cea implicită, ea se va modifica la nivel de document.
V-am prezentat principalele parametrizări legate de lucrul cu valute în Business Central. Așa cum am menționat la începutul acestui articol, vom prezenta operarea și raportările în valută într-o serie de articole viitoare. Dacă vă interesează subiectul, vă recomandăm abonarea la Newsletter-ul Elian.
Elian Solutions este parte a Bittnet Group, activând de peste 15 ani în piață ca implementator al sistemului ERP Microsoft Dynamics 366 Business Central. Având o echipă de peste 70 de angajați și un portofoliu de peste 250 de clienți, Elian Solutions este unul dintre cei mai importanți parteneri Microsoft pentru sistemele ERP.