Managementul financiar al unei companii are nevoie nu doar de informația furnizată de către contabilitatea financiară, ci și de de informația care este specifică companiei respective. Pentru aceasta, companiile implementează ceea ce se numește contabilitatea costurilor – urmărirea costurilor (și a veniturilor) asociate produselor, proceselor, proiectelor etc. În sistemul ERP Dynamics Business Central contabilitatea costurilor se poate realiza cu ajutorul dimensiunilor.
Dimensiunile sunt informații definite de către utilizator care se pot asocia oricărei tranzacții introduse în sistem, fiind apoi utilizate pentru analiză și raportare. Pentru a parametriza dimensiunile, mai întâi definim categoriile de informații pentru care dorim să realizăm analiza. De exemplu, putem defini ca tipuri de dimensiuni departamentele firmei, zonele geografice, agenții de vânzări etc. Definirea se realizează în pagina ”Dimensiuni”, pagină ce poate fi accesată utilizând funcția de căutare din Business Central:
În pagina ”Dimensiuni” creăm tipurile de dimensiune, câte un tip de dimensiune pe fiecare linie din pagină.
Apoi, pentru fiecare tip de dimensiune, definim valori specifice. Valorile specifice se creează într-o pagină separată, ce se accesează selectând din meniu opțiunea Dimensiune -> Valoare dimensiuni. De exemplu, în imaginea de mai jos avem definite valorile posibile pentru dimensiunea ”DEPARTAMENTE”.
Atunci când definim valorile dimensiunilor, avem posibilitatea să creăm și dimensiuni care totalizează valorile altor dimensiuni, putând avea astfel o structură ierarhică de raportare. Pentru valorile dimensiunii ”ZONA” am construit totalizări la nivel de regiune și la nivelul întregii țări.
În cadrul unei implementări de Business Central este recomandat ca încă din faza de analiză, când se stabilesc cerințele de afaceri, să se stabilească și care vor fi dimensiunile, astfel ca atunci când încep să se înregistreze tranzacțiile, dimensiunile să poată fi deja alocate. Desigur, ele pot fi adăugate și pe parcurs, dar în cazul acesta informația nu va putea fi complet analizată decât de la momentul introducerii noilor dimensiuni. Teoretic, puteți asocia dimensiuni și unor tranzacții deja înregistrate, dar ar fi o procedură destul de greoaie (se poate folosi funcționalitatea de corecție a dimensiunilor, vezi articolul Corecție dimensiuni în Business Central)
După ce definim tipurile și valorile de dimensiuni, următorul pas este să definim o politică de dimensiuni (centre de cost) care să se aplice diverselor entități din sistem astfel încât să putem opera cu ușurință tranzacțiile cu dimensiuni dar să și instituim reguli de afaceri, ceea ce este permis sau nu. Putem asocia dimensiuni și reguli privind utilizarea acestora pe conturi contabile, pe articole, pe clienți, furnizori, conturi bancare, resurse, mijloace fixe etc. Asocierea se realizează în fișa entității respective. Vom prezenta detaliat într-un viitor articol modul de asociere a dimensiunilor pentru diversele entități din Business Central.
Elian Solutions este parte a Bittnet Group, activând de peste 15 ani în piață ca implementator al sistemului ERP Microsoft Dynamics 366 Business Central. Având o echipă de peste 70 de angajați și un portofoliu de peste 250 de clienți, Elian Solutions este unul dintre cei mai importanți parteneri Microsoft pentru sistemele ERP.