În relațiile comerciale pe care o companie le are cu partenerii săi e posibil ca ea să se afle simultan atât în poziția de client, cât și de furnizor. În acest caz, compania poate conveni cu acești parteneri o compensare a datoriilor și creanțelor, astfel încât să se evite fluxuri inutile de numerar. Documentul în baza căruia se realizează această compensare se numește ordin de compensare.
În sistemul ERP Dynamics Business Central există o funcționalitate prin care se facilitează calculul sumelor ce pot fi compensate, precum și generarea ordinului de compensare, iar în articolul de față vom arăta cum se poate realiza acest lucru.
Mai întâi, trebuie să stabilim în Business Central o relație între partenerul comercial, definit ca client, și același partener, definit ca și furnizor. Aceasta se realizează prin fișa contactului. În general, fișele de contact se creează automat odată cu crearea fișei de client, dar fișa contactului o putem asocia și unui furnizor deja existent, în acest mod realizându-se legătura între client și furnizor.
Aceasta se poate realiza din fișa contactului apelând Funcții->Legătură cu existentul->Furnizor
Se va deschide o pagină unde vom putea selecta furnizorul din lista de furnizori și astfel se va crea legătura.
Dacă doriți să aflați mai multe despre cum se creează contactele, puteți consulta articolul: Definirea contactelor în Business Central
După realizarea legăturii, putem vedea că în fișa clientului, în câmpul ”Sold (MN) ca furnizor” se va afișa soldul partenerului, din poziția lui de furnizor. Evident, pentru a se realiza o compensare trebuie să existe sold și în fișa de client, și în cea de furnizor.
Compensarea propriu-zisă se realizează prin jurnalul de plăți, care poate fi accesat cel mai rapid folosind funcția de căutare:
În pagina jurnalului de plăți apelăm din meniu Pregătire->Solduri Client/Furnizor Net:
Se va deschide o fereastră de dialog unde vom putea introduce data de înregistrare, numărul de document și descrierea asociate liniilor de jurnal ce vor fi create pentru compensare. Tot aici se poate selecta partenerul pentru care se realizează compensarea. Compensarea se poate realiza și pentru mai mulți parteneri în același timp.
După ce dăm ”OK” în fereastra de dialog, se vor crea în jurnalul de plăți liniile cu notele contabile pentru compensare. Compensarea se va realiza prin aplicarea automată a documentelor de client și furnizor, în ordinea scadenței, până când se epuizează soldul clientului sau al furnizorului. Aceasta e doar o sugestie, fiindcă putem edita liniile jurnalului și modifica sumele sau documentele de aplicat.
Compensarea e o procedură ce trebuie agreată de ambele părți, de aceea vom transmite ordinul de compensare (în Business Central se numește propunere de compensare) partenerului pentru ca să fie semnat de ambele părți:
După ce partenerul agreează propunerea de compensare, aceasta se va înregistra din jurnalul de plăți, rezultând notele contabile pentru stingerea datoriilor și creanțelor.
Elian Solutions este parte a Bittnet Group, activând de peste 15 ani în piață ca implementator al sistemului ERP Microsoft Dynamics 366 Business Central. Având o echipă de peste 70 de angajați și un portofoliu de peste 250 de clienți, Elian Solutions este unul dintre cei mai importanți parteneri Microsoft pentru sistemele ERP.