Sistemele de BI (Business Intelligence) sunt sisteme informatice de identificare, extragere și analizare a datelor
dintr-o companie, pentru a oferi suport în luarea deciziilor de afaceri. Ele sunt folosite pentru a găsi căi de optimizare a operațiunilor, pentru realizarea unor predicții, pentru identificarea unor probleme sau pentru a urmări performanța companiei. Un sistem de BI poate răspunde unor întrebări foarte importante pentru o companie, cum ar fi: care sunt cele mai profitabile produse? De ce pleacă unii dintre clienți la concurență? Cum optimizez stocurile, astfel încât riscul de a avea marfă expirată în depozit să fie minimizat? Când este cel mai bine să contactez clienții pentru o posibilă vânzare?
Dar pentru a avea un sistem de BI este nevoie mai întâi să avem datele cu care acesta să lucreze, ceea ce în general presupune implementarea unui sistem de tip ERP (Enterprise Resource Planning). Orice sistem ERP vine și cu instrumente de raportare, însă focusul unui sistem ERP este în special pe asigurarea unei integrități a tranzacțiilor în sistem, prin asigurarea unor reguli de afaceri și menținerea consistenței bazei de date. În plus, trebuie să facem diferența între raportările pe care le poate oferi un sistem ERP și ceea ce presupune un sistem de BI.
Raportările unui sistem ERP sunt în special pentru luarea deciziilor operative, din activitatea de zi cu zi, la nivel ”micro”. Un BI poate analiza datele pe o perioadă mult mai mare de timp, încercând să identifice diverse trenduri în date, să stabilească corelații și cauzalități, răspunzând unor întrebări pe care și le pune managementul firmei, cel care ia deciziile strategice, la nivel ”macro”.
Cel mai bine putem realiza diferența folosind un exemplu. La sfârșit de lună, departamentul de vânzări listează un raport cu toți clienții care au facturi cu scadență depășită. Raportul e folosit pentru a notifica clienții cu solduri restante.
Un sistem de BI poate face asta și mult mai mult. Poate, de pildă, segmenta clienții restanți după anumite criterii: zonă, mărimea cifrei de afaceri, articole cumpărate etc. și poate ajuta la crearea unui profil al clientului rău-platnic. Sau, în baza istoricului poate crea predicții privind evoluția soldurilor restante (poate fi sezonieră sau poate depinde de niște factori macroeconomici).
Un element demn de luat în seamă atunci când se evaluează oportunitatea trecerii la un sistem de raportare bazat pe BI este cel al vitezei. Sistemele BI nu folosesc pentru raportare baza de producție, ci una optimizată pentru raportare, așa că un raport care rula în sistemul ERP poate fi recreat și în BI, dar va rula la viteze mult mai mari.
Pe lângă datele din ERP, sistemul BI poate prelua informația și din alte aplicații sau din diverse fișiere. Nu de puține ori e nevoie ca în raportare să fie nevoie de date agregate din mai multe surse, iar în acest caz o implementare de BI vă poate scuti de mult efort, oferindu-vă o imagine cu adevărat cuprinzătoare asupra afacerii dvs.
Elian Solutions, în calitate de implementator al sistemului ERP Microsoft Dynamics 365 Business Central, pune la dispoziția clienților săi două sisteme de BI, anume Microsoft Power BI și Jet Reports, ambele fiind optimizate să lucreze cu Dynamics 365 Business Central.
Microsoft Power BI este o platformă de raportare și analiză bazată pe cloud, cu o interfață atractivă, ușor de utilizat și care oferă informații relevante la un cost minim. Power BI este bine integrat cu Dynamics Business Central, raportările construite cu Power BI fiind disponibile direct în Business Central.
Power BI este soluția implicită și recomandată de către Microsoft atunci când este nevoie de un sistem BI pentru Dynamics Business Central.
Jet Reports e disponibil în mai multe versiuni, iar cea mai puternică dintre ele vine cu 6 cuburi OLAP pre-configurate, pentru a putea fi utilizate cu Dynamics 365 Business Central în mai puțin de câteva ore.
Elian Solutions este parte a Bittnet Group, activând de peste 15 ani în piață ca implementator al sistemului ERP Microsoft Dynamics 366 Business Central. Având o echipă de peste 70 de angajați și un portofoliu de peste 250 de clienți, Elian Solutions este unul dintre cei mai importanți parteneri Microsoft pentru sistemele ERP.