La începutul acestei luni s-a desfășurat festivalul Bucharest Tech Week 2024, cel mai mare festival de tehnologie și inovație din Europa Centrală și de Est. Având deja o tradiție – este la a opta ediție, festivalul cuprinde mai multe conferințe specializate pe industrii din zona de tech, plus Tech Expo, o expoziție în care vizitatorii pot vedea (și testa) cele mai noi inovații din domeniul tehnologiei.
Deschiderea festivalului a avut loc cu conferința ”Innovation Summit”, conferință dedicată modului în care tehnologiile pot susține inovarea în mediul de afaceri. Au fost prezenți reprezentanți ai companiilor de top din domeniul tech, oficiali ai agențiilor guvernamentale și experți în domeniu. Conferința a cuprins prezentări și discuții care au conturat câteva teme care, credem noi, sunt de interes pentru întregul mediu de afaceri.
Relația dintre inovare, creativitate și tehnologii
S-a subliniat în cadrul discuțiilor faptul că inovarea este un proces continuu ce trebuie susținut în primul rând printr-o cultură a inovării, iar asta nu ține de tehnologii, ci de modul cum se raportează oamenii la schimbare. Inovarea este necesară tocmai datorită faptului că piața este foarte dinamică, că lucrurile se schimbă cu o viteză din ce în ce mai mare. Companiile, pentru a-și menține avantajul competitiv, trebuie să inoveze.
Tehnologiile pot susține inovarea, o pot accelera, dar ele în sine nu pot aduce inovare. Inovarea este un proces creativ care, deocamdată, nu poate fi realizat decât de către oameni. Inovarea nu este lipsită de riscuri, presupune asumarea unor costuri și un spirit antreprenorial dar, fără inovare și fără tehnologiile care să o potențeze, companiile riscă să piardă cursa competitivității. Și tocmai de aceea companiile trebuie, în primul rând, să promoveze o cultură a inovării.
Inovarea și inteligența artificială
Inteligența artificială este unul din subiectele care la ora actuală suscită cel mai înalt interes, fiindcă e considerată o tehnologie care poate aduce schimbări dramatice nu doar asupra mediului de afaceri, ci societății în ansamblul ei.
Vorbitorii au subliniat însă faptul că, deși a intrat recent în atenția publicului larg, inteligența artificială a început a fi implementată în procesele de afaceri de ani buni. De pildă, unul din vorbitorii din industria automotive a prezentat un sistem de autoparcare (mașini care se parchează singure), sistem care se regăsește deja pe mașinile mai noi. Probabil, în câțiva ani va deveni o funcționalitate standard. Softul care realizează acest lucru este una din aplicațiile inteligenței artificiale.
Nu se așteaptă ca inteligența artificială să înlocuiască resursa umană, ci să o asiste în luarea deciziilor și eventual să preia sarcinile repetitive, care nu adaugă plusvaloare. Nu întâmplător Microsoft a decis să numească suita sa de aplicații de inteligență artificială ”Microsoft Copilot”, ci tocmai pentru a sublinia acest rol de subordonare a tehnologiei față de decidentul uman.
Transformarea digitală, IoT și IoB
Deși inteligența artificială este acum subiectul cel mai ”fierbinte”, asta nu înseamnă că alte tehnologii nu contribuie la transformarea mediului de afaceri, chiar dacă de o manieră mai discretă. S-a discutat pe larg despre ce înseamnă transformarea digitală, un concept umbrelă care este mai mult decât îmbrățișarea unei tehnologii sau a alteia, este un mod de a te raporta constant la tot ce e nou și poate susține productivitatea unei companii. Iar în contextul transformării digitale continue, concepte precum IoT – Internet of Things și IoB – Internet of Bodies capătă o relevanță din ce în ce mai mare.
Internetul lucrurilor (IoT) descrie dispozitivele cu senzori, capacități de procesare, software și alte tehnologii care se conectează și schimbă date cu alte dispozitive și sisteme prin Internet sau alte rețele de comunicații. Există deja aplicații ce se bazează pe IoT – de exemplu acele dispozitive medicale care măsoară diverși parametri (nivelul de glucoză în sânge, presiunea arterială, ritmul cardiac etc.) și care pot transmite la distanță informația și la nevoia pot alerta personalul medical atunci când parametrii măsurați ating niște niveluri critice.
Internet corpurilor (IoB) este un concept mai nou și se referă la acele dispozitive care sunt mai intim conectate cu corpul nostru, de exemplul niște biosenzori implantați în piele sau interfețe care să facă legătura între creierul uman și computer. Deși sunt încă în faza de cercetare și testare, aceste dispozitive pot schimba fundamental modul în care lucrăm cu tehnologia, dar și cel în care realizăm activitățile de zi cu zi.
Chiar în cadrul conferinței a fost prezentat un dispozitiv sub formă de lentilă de contact ce poate fi purtată ca o lentilă de contact obișnuită, dar care se poate conecta la o aplicație pe telefonul mobil, oferind informații în timp real, fără ca cei din jur să-și dea seama în vreun fel. E ceea ce vedeam de obicei în filmele SF cu spioni, dar uite că începe să devină realitate cotidiană.
Ca o concluzie de final, de la conferința ”Innovation Summit” am rămas cu ideea că în perioada următoare vor avea loc evoluții spectaculoase și că, pentru a ne adapta, e nevoie să fim deschiși la tot ce e nou, ceea ce înseamnă uneori și asumarea unor riscuri, dar mai ales să fim conștienți că inovația nu e dată de o tehnologie sau alta, ci de însăși felul în care ne raportăm la schimbare.
Elian Solutions este parte a Bittnet Group, activând de peste 15 ani în piață ca implementator al sistemului ERP Microsoft Dynamics 366 Business Central. Având o echipă de peste 70 de angajați și un portofoliu de peste 250 de clienți, Elian Solutions este unul dintre cei mai importanți parteneri Microsoft pentru sistemele ERP.